Při tomto rozlišení obrazovky se nacházíte v omezeném režimu stránek, kliknutím přejdete na mobilní verzi.

Bia hoi stále patří mezi oblíbená piva Hanojanů. Bia hoi stále patří mezi oblíbená piva Hanojanů.

Vietnamská pivní kultura: bia hoi i craft beer

Hanoj | Saigon, Vietnam — Když se po setmění usadíte na jednu z malých plastových židliček natěsnaných jedna vedle druhé, a uslyšíte zvolání: “Một, hai, ba, dô,” je čas pít. Popíjení s Vietnamci mívá své rituály. Pokud si s vámi noví přátelé u stolu přiťuknou se slovy: “Một trăm phần trăm,” nezbývá, než vypít celou sklenici do dna. Doslova to znamená na 100 %. Vyhnout se tomu můžete větou: “Năm mười phần trăm.” Potom stačí, když vypijete alespoň půl sklenice.

Pivovarnictví nemá ve Vietnamu zdaleka tak bohatou historii jako v Evropě. První pivovar otevřel v Hanoji až v roce 1890, kdy byla země ještě pod nadvládou Francouzů. Od té doby se však pivní kultura v této zemi nadobro zabydlela. Skoro 4 miliardy litrů vypitého piva řadí Vietnamce na špičku žebříčku největších konzumentů v celé Asii.

Bia hoi, čerstvé pivo

Když se řekne pivo ve Vietnamu, mnoho lidí si jako první vybaví bia hoi. Čerstvé pivo, které se v noci uvaří a ráno rozdistribuuje do pivnic. Protože v sobě nemá žádné konzervanty, spotřebovat se musí do večera.

Obsahuje jen 3 % alkoholu a je tak skvělým osvěžením v letním parnu. Bia hoi se konzumuje nejčastěji ve skrčené poloze na malé plastové židličce a pořídíte ho v přepočtu už od 5 Kč. Patří tak mezi nejlevnější piva na světě.

Pokud jdeš na bia hoi, řiď se podle ceny,” říká Nguyen Chung, se kterým probírám pivní problematiku v jedné z hospod. “Já sám bych se pivu za 5 000 dongů vyhnul obloukem. V dražších pivnicích je pivo o něco bezpečnější” doplňuje s úsměvem. Hygienická kontrola čerstvého piva je hodně problematická, což mi potvrdil i jeden z Čechů, který pomáhal zprostředkovávat dodávku výrobního zařízení do pivovaru. “Po poslední návštěvě pivovaru jsem bia hoi přestal pít úplně. Hygienciké podmínky byly otřesné a po zemi dokonce pohíhaly potkani” říká a radši si otevírá skleněnou láhev s hanojským ležákem.

Vietnamské ležáky

S tradičními ležáky se člověk ve Vietnamu setká nejčastěji. Žádný milovník piva by neměl vynechat plechovku s třemi trojkami. Toto pivo asi nevyhraje žádnou degustační soutěž, ale jeho mírně rýžová příchuť je trochu netradičním zážitkem. 333 se vaří v Saigonu již od začátku 20. století a během vietnamské války bylo oblíbené u amerických vojáků. V té době však byly na etiketě trojky jen dvě. Třetí přidal po pádu Saigonu komunistický režim, aby pivo odlišil od minulosti. 

Lednice vietnamských obchodů a restaurací však plní i další značky. Většinu produkce zdejších ležáků zajišťují 3 pivovary. Značky jako Saigon Red, Saigon Green, Hanoi Beer nebo singapurský licenční Tiger patří k nejoblíběnějším.

Pivní kultura minipivovarů

Na vietnamské pivní scéně se před pár lety objevila nová hvězda - craft beer. Pivní speciály z mikropivovarů, které často založili bývalí sládci ze západu, si nově dobývají svou pozici na zdejším trhu. A využívají k tomu zajímavou strategii. Při vaření piva totiž pracují s lokálními ingrediencemi. Už jste někdy ochutnali pivo s příchutí durianu, mučenky nebo dokonce chilli?

Hanojský mikropivovar Furbrew zašel dokonce ještě dál a vyladil chuť piva do podoby polévky pho. Příchuť umami, typickou pro vývar této slavné polévky, imitují tradiční vietnamské bylinky. Recepturu prý sládek ladil celé 3 měsíce. A podle jeho slov nejde jen o marketingový tahák, ale opravdu dobré pivo.

Největší boom však mikropivovary zažívají v Saigonu, kde vznikají jako houby po dešti. Heart of Darkness, Pasteur Street Brewing Company (PSBC) nebo East West Brewing jsou nejznámější a dá se říci, že i nejúspěšnější producenti. PSBC dokonce získal zlatou medaili v kategorii čokoládových piv na světovém klání World Beer Cup v roce 2016.

Jasmínová IPA, kávový Porter nebo irský Stout jsou jen malou ukázkou toho, co dnes můžete ve Vietnamu ochutnat. Nejde však o žádnou levnou záležitost. Za malý taster v objemu 150 ml zaplatíte většinou přes 50 000 vietnamských dongů (v přepočtu asi 50 Kč) a za pintu od 150 000 dongů výš. I to je jeden z důvodů, proč si craft beer cestu k chuťovým pohárkům Vietnamců hledá pomalu.

Česká pivní stopa ve Vietnamu

Přes 20 let se ve Vietnamu vaří pivo z žateckého chmele a českého sladu. Průkopníkem českého piva ve Vietnamu je Ngo Hong Chuyen. V 80. letech studoval v bývalém Československu, kde si také české pivo oblíbil. A začátkem 90. let začal české pivo do Vietnamu dovážet.

Ale nezůstal jen u toho. V roce 2001 přidal i malovýrobu piva vařeného podle české receptury, se kterou mu pomáhal dokonce sládek z plzeňského Prazdroje. Na rozdíl od konkurenčních minipivovarů, které navštěvují hlavně expati a turisté, sem chodí ve velkém Vietnamci. Když se jich zeptáte proč, často vám odpoví: “Protože to pivo je jednoduše skvělé a není tak drahé, jako vietnamská speciální piva.

Pan Chuyen se také dočkal ocenění, v podobě čestné funkce honorárního konzula a český konzulát v Saigonu sídlí právě zde. Konzulární pracovníci z hanojského velvyslanectví proto několikrát do roka úřadují oficiálně v hospodě. Což si přiznejme, je typicky české.š

Hanoj | Saigon, Vietnam — Když se po setmění usadíte na jednu z malých plastových židliček natěsnaných jedna vedle druhé, a uslyšíte zvolání: “Một, hai, ba, dô,” je čas pít. Popíjení s Vietnamci mívá své rituály. Pokud si s vámi noví přátelé u stolu přiťuknou se slovy: “Một trăm phần trăm,” nezbývá, než vypít celou sklenici do dna. Doslova to znamená na 100 %. Vyhnout se tomu můžete větou: “Năm mười phần trăm.” Potom stačí, když vypijete alespoň půl sklenice.

Pivovarnictví nemá ve Vietnamu zdaleka tak bohatou historii jako v Evropě. První pivovar otevřel v Hanoji až v roce 1890, kdy byla země ještě pod nadvládou Francouzů. Od té doby se však pivní kultura v této zemi nadobro zabydlela. Skoro 4 miliardy litrů vypitého piva řadí Vietnamce na špičku žebříčku největších konzumentů v celé Asii.

Bia hoi, čerstvé pivo

Když se řekne pivo ve Vietnamu, mnoho lidí si jako první vybaví bia hoi. Čerstvé pivo, které se v noci uvaří a ráno rozdistribuuje do pivnic. Protože v sobě nemá žádné konzervanty, spotřebovat se musí do večera.

Obsahuje jen 3 % alkoholu a je tak skvělým osvěžením v letním parnu. Bia hoi se konzumuje nejčastěji ve skrčené poloze na malé plastové židličce a pořídíte ho v přepočtu už od 5 Kč. Patří tak mezi nejlevnější piva na světě.

Pokud jdeš na bia hoi, řiď se podle ceny,” říká Nguyen Chung, se kterým probírám pivní problematiku v jedné z hospod. “Já sám bych se pivu za 5 000 dongů vyhnul obloukem. V dražších pivnicích je pivo o něco bezpečnější” doplňuje s úsměvem. Hygienická kontrola čerstvého piva je hodně problematická, což mi potvrdil i jeden z Čechů, který pomáhal zprostředkovávat dodávku výrobního zařízení do pivovaru. “Po poslední návštěvě pivovaru jsem bia hoi přestal pít úplně. Hygienciké podmínky byly otřesné a po zemi dokonce pohíhaly potkani” říká a radši si otevírá skleněnou láhev s hanojským ležákem.

Vietnamské ležáky

S tradičními ležáky se člověk ve Vietnamu setká nejčastěji. Žádný milovník piva by neměl vynechat plechovku s třemi trojkami. Toto pivo asi nevyhraje žádnou degustační soutěž, ale jeho mírně rýžová příchuť je trochu netradičním zážitkem. 333 se vaří v Saigonu již od začátku 20. století a během vietnamské války bylo oblíbené u amerických vojáků. V té době však byly na etiketě trojky jen dvě. Třetí přidal po pádu Saigonu komunistický režim, aby pivo odlišil od minulosti. 

Lednice vietnamských obchodů a restaurací však plní i další značky. Většinu produkce zdejších ležáků zajišťují 3 pivovary. Značky jako Saigon Red, Saigon Green, Hanoi Beer nebo singapurský licenční Tiger patří k nejoblíběnějším.

Pivní kultura minipivovarů

Na vietnamské pivní scéně se před pár lety objevila nová hvězda - craft beer. Pivní speciály z mikropivovarů, které často založili bývalí sládci ze západu, si nově dobývají svou pozici na zdejším trhu. A využívají k tomu zajímavou strategii. Při vaření piva totiž pracují s lokálními ingrediencemi. Už jste někdy ochutnali pivo s příchutí durianu, mučenky nebo dokonce chilli?

Hanojský mikropivovar Furbrew zašel dokonce ještě dál a vyladil chuť piva do podoby polévky pho. Příchuť umami, typickou pro vývar této slavné polévky, imitují tradiční vietnamské bylinky. Recepturu prý sládek ladil celé 3 měsíce. A podle jeho slov nejde jen o marketingový tahák, ale opravdu dobré pivo.

Největší boom však mikropivovary zažívají v Saigonu, kde vznikají jako houby po dešti. Heart of Darkness, Pasteur Street Brewing Company (PSBC) nebo East West Brewing jsou nejznámější a dá se říci, že i nejúspěšnější producenti. PSBC dokonce získal zlatou medaili v kategorii čokoládových piv na světovém klání World Beer Cup v roce 2016.

Jasmínová IPA, kávový Porter nebo irský Stout jsou jen malou ukázkou toho, co dnes můžete ve Vietnamu ochutnat. Nejde však o žádnou levnou záležitost. Za malý taster v objemu 150 ml zaplatíte většinou přes 50 000 vietnamských dongů (v přepočtu asi 50 Kč) a za pintu od 150 000 dongů výš. I to je jeden z důvodů, proč si craft beer cestu k chuťovým pohárkům Vietnamců hledá pomalu.

Česká pivní stopa ve Vietnamu

Přes 20 let se ve Vietnamu vaří pivo z žateckého chmele a českého sladu. Průkopníkem českého piva ve Vietnamu je Ngo Hong Chuyen. V 80. letech studoval v bývalém Československu, kde si také české pivo oblíbil. A začátkem 90. let začal české pivo do Vietnamu dovážet.

Ale nezůstal jen u toho. V roce 2001 přidal i malovýrobu piva vařeného podle české receptury, se kterou mu pomáhal dokonce sládek z plzeňského Prazdroje. Na rozdíl od konkurenčních minipivovarů, které navštěvují hlavně expati a turisté, sem chodí ve velkém Vietnamci. Když se jich zeptáte proč, často vám odpoví: “Protože to pivo je jednoduše skvělé a není tak drahé, jako vietnamská speciální piva.

Pan Chuyen se také dočkal ocenění, v podobě čestné funkce honorárního konzula a český konzulát v Saigonu sídlí právě zde. Konzulární pracovníci z hanojského velvyslanectví proto několikrát do roka úřadují oficiálně v hospodě. Což si přiznejme, je typicky české.š

Jak si vychutnat bia hoi nejlépe? Uprostřed chodníku na plastové židličce. Jak si vychutnat bia hoi nejlépe? Uprostřed chodníku na plastové židličce. Ejly z Pasteur Street Brewing Company patří k nejlepším ve Vietnamu Ejly z Pasteur Street Brewing Company patří k nejlepším ve Vietnamu Teplé pivo a kyblík ledu. Vietnamská pivní kultura. Teplé pivo a kyblík ledu. Vietnamská pivní kultura. Hanojská IPA z pivovaru Furbrew Hanojská IPA z pivovaru Furbrew Hanjoská bia hoi nalévárna Hanjoská bia hoi nalévárna

Související články

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používání tohoto webu s tím souhlasíte.

Rozumím