Při tomto rozlišení obrazovky se nacházíte v omezeném režimu stránek, kliknutím přejdete na mobilní verzi.

Bia hoi stále patří mezi oblíbená piva Hanojanů. Bia hoi stále patří mezi oblíbená piva Hanojanů.

Vietnamská pivní kultura: bia hoi i craft beer

Když se po setmění usadíte na jednu z malých plastových židliček, natěsnaných jedna vedle druhé, a uslyšíte zvolání: “Một, hai, ba, dô,” je čas pít. Popíjení s Vietnamci mívá své rituály. Pokud si s vámi noví přátelé u stolu přiťuknou se slovy: “Một trăm phần trăm,” nezbývá,než vypít celou sklenici do dna. Doslova to znamená na 100 %. Vyhnout se tomu můžete větou: “Năm mười phần trăm.” Potom stačí , když vypijete alespoň půl sklenice.

Pivovary ve Vietnamu nemají zdaleka tak bohatou historii jako v Evropě. První otevřel v Hanoji až v roce 1890, kdy byla země ještě pod nadvládou Francouzů. Od té doby se však pivní kultura v této zemi nadobro zabydlela. Skoro 4 miliardy litrů vypitého piva řadí Vietnamce na špičku žebříčku největších konzumentů v celé Asii.

Bia hoi, čerstvé pivo

Když se řekne pivo ve Vietnamu, mnoho lidí si jako první vybaví bia hoi. Čerstvé pivo, které se v noci uvaří a ráno rozdistribuuje do pivnic. Protože v sobě nemá žádné konzervanty, spotřebovat se musí do večera.

Obsahuje jen 3 % alkoholu a je tak skvělým osvěžením v letním parnu. Bia hoi se konzumuje nejčastěji ve skrčené poloze na malé plastové židličce a pořídíte ho v přepočtu už od 5 Kč. Je tak nejlevnějším pivem na světě.

Pokud jdeš na bia hoi, řiď se podle ceny,” říká Nguyen Chung, se kterým probírám pivní problematiku v jedné z hospod. “Já sám bych se pivu za 5 000 dongů vyhnul obloukem. V dražších pivnicích je pivo o něco kvalitnější,” doplňuje. Hygienická kontrola čerstvého piva je hodně problematická, což mi potvrdil i jeden z  Čechů, který pomáhal zprostředkovávat dodávku výrobního zařízení do pivovaru: “Bia hoi jsem po jedné z návštěv přestal pít úplně,” říká a radši si otevírá skleněnou láhev s hanojským ležákem.

Vietnamské ležáky

Právě s tradičními ležáky se člověk ve Vietnamu setká nejčastěji. Určitě byste neměli vynechat plechovku s třemi trojkami. 333 se vaří v Saigonu již od začátku 20. století a během vietnamské války bylo oblíbené u amerických vojáků. V té době však byly na etiketě trojky jen dvě. Třetí přidal po pádu Saigonu komunistický režim, aby se odlišil od minulosti. Pivo značky 333 asi nevyhraje žádnou degustační soutěž, ale jeho mírně rýžová příchuť je trochu netradičním zážitkem.

Lednice vietnamských obchodů a restaurací však plní i další značky. Většinu produkce zdejších ležáků zajišťují 3 pivovary. Značky jako Saigon Red, Saigon Green, Hanoi Beer nebo singapurský licenční Tiger patří k nejoblíběnějším.

Pivní kultura minipivovarů

Na vietnamské pivní scéně se před pár lety objevila nová hvězda - craft beer. Pivní speciály z mikropivovarů, které často založili bývalí sládci že západu, si nově dobývají svou pozici na zdejším trhu. A využívají k tomu zajímavou strategii. Při vaření piva totiž pracují s lokálními ingrediencemi. Už jste někdy ochutnali pivo s příchutí durianu, mučenky nebo dokonce chilli?

Hanojský mikropivovar Furbrew zašel dokonce ještě dál a vyladil chuť piva do podoby polévky pho. Příchuť umami, typickou pro vývar této slavné polévky, imitují tradiční vietnamské bylinky. Recepturu prý sládek ladil celé 3 měsíce. A podle jeho slov nejde jen o marketingový tahák, ale opravdu dobré pivo.

Největší boom však mikropivovary zažívají v Saigonu, kde vznikají jako houby po dešti. Heart of Darkness, Pasteur Street Brewing Company (PSBC) nebo East West Brewing jsou nejznámější a dá se říci, že i nejúspěšnější producenti. PSBC dokonce získal zlatou medaili v kategorii čokoládových piv na světovém klání World Beer Cup v roce 2016.

Jasmínová IPA, kávový Porter nebo irský Stout jsou jen malou ukázkou toho, co dnes můžete ve Vietnamu ochutnat. Nejde však o žádnou levnou záležitost. Za malý taster v objemu 150 ml zaplatíte většinou přes 50 000 vietnamských dongů a za pintu od 150 000 výše. I to je jeden z důvodů, proč si craft beer cestu k chuťovým pohárkům Vietnamců hledá zatím pomalu.

Česká pivní stopa ve Vietnamu

Přes 20 let se ve Vietnamu vaří pivo z žateckého chmele a českého sladu. Průkopníkem českého piva ve Vietnamu je Ngo Hong Chuyen. V 80. letech studoval v bývalém Československu, kde si také české pivo oblíbil. A začátkem 90. let začal české pivo do Vietnamu dovážet. Ale nezůstal jen u toho. V roce 2001 přidal i malovýrobu piva vařeného podle české receptury, se kterou mu pomáhal i sládek z plzeňského Prazdroje. Na rozdíl od konkurenčních minipivovarů, které navštěvují hlavně expati a turisté, sem chodí ve velkém také Vietnamci. Když se jich zeptáte proč, často vám odpoví: “Protože to pivo je jednoduše skvělé a není tak drahé, jako vietnamské ejly.

Pan Chuyen se také dočkal ocenění, v podobě čestné funkce honorárního konzula. A český konzulát sídlí právě zde. Konzulární pracovníci  z hanojského velvyslanectví proto několikrát do roka úřadují oficiálně v hospodě.


Pokud se chystáte do Vietnamu, určitě doporučuji zařadit návštěvu pivnic i pivovarů do plánu cesty. Poznáte trochu jinou pivní kulturu a současně se vám podaří objevit opravdu skvělá piva.

Když se po setmění usadíte na jednu z malých plastových židliček, natěsnaných jedna vedle druhé, a uslyšíte zvolání: “Một, hai, ba, dô,” je čas pít. Popíjení s Vietnamci mívá své rituály. Pokud si s vámi noví přátelé u stolu přiťuknou se slovy: “Một trăm phần trăm,” nezbývá,než vypít celou sklenici do dna. Doslova to znamená na 100 %. Vyhnout se tomu můžete větou: “Năm mười phần trăm.” Potom stačí , když vypijete alespoň půl sklenice.

Pivovary ve Vietnamu nemají zdaleka tak bohatou historii jako v Evropě. První otevřel v Hanoji až v roce 1890, kdy byla země ještě pod nadvládou Francouzů. Od té doby se však pivní kultura v této zemi nadobro zabydlela. Skoro 4 miliardy litrů vypitého piva řadí Vietnamce na špičku žebříčku největších konzumentů v celé Asii.

Bia hoi, čerstvé pivo

Když se řekne pivo ve Vietnamu, mnoho lidí si jako první vybaví bia hoi. Čerstvé pivo, které se v noci uvaří a ráno rozdistribuuje do pivnic. Protože v sobě nemá žádné konzervanty, spotřebovat se musí do večera.

Obsahuje jen 3 % alkoholu a je tak skvělým osvěžením v letním parnu. Bia hoi se konzumuje nejčastěji ve skrčené poloze na malé plastové židličce a pořídíte ho v přepočtu už od 5 Kč. Je tak nejlevnějším pivem na světě.

Pokud jdeš na bia hoi, řiď se podle ceny,” říká Nguyen Chung, se kterým probírám pivní problematiku v jedné z hospod. “Já sám bych se pivu za 5 000 dongů vyhnul obloukem. V dražších pivnicích je pivo o něco kvalitnější,” doplňuje. Hygienická kontrola čerstvého piva je hodně problematická, což mi potvrdil i jeden z  Čechů, který pomáhal zprostředkovávat dodávku výrobního zařízení do pivovaru: “Bia hoi jsem po jedné z návštěv přestal pít úplně,” říká a radši si otevírá skleněnou láhev s hanojským ležákem.

Vietnamské ležáky

Právě s tradičními ležáky se člověk ve Vietnamu setká nejčastěji. Určitě byste neměli vynechat plechovku s třemi trojkami. 333 se vaří v Saigonu již od začátku 20. století a během vietnamské války bylo oblíbené u amerických vojáků. V té době však byly na etiketě trojky jen dvě. Třetí přidal po pádu Saigonu komunistický režim, aby se odlišil od minulosti. Pivo značky 333 asi nevyhraje žádnou degustační soutěž, ale jeho mírně rýžová příchuť je trochu netradičním zážitkem.

Lednice vietnamských obchodů a restaurací však plní i další značky. Většinu produkce zdejších ležáků zajišťují 3 pivovary. Značky jako Saigon Red, Saigon Green, Hanoi Beer nebo singapurský licenční Tiger patří k nejoblíběnějším.

Pivní kultura minipivovarů

Na vietnamské pivní scéně se před pár lety objevila nová hvězda - craft beer. Pivní speciály z mikropivovarů, které často založili bývalí sládci že západu, si nově dobývají svou pozici na zdejším trhu. A využívají k tomu zajímavou strategii. Při vaření piva totiž pracují s lokálními ingrediencemi. Už jste někdy ochutnali pivo s příchutí durianu, mučenky nebo dokonce chilli?

Hanojský mikropivovar Furbrew zašel dokonce ještě dál a vyladil chuť piva do podoby polévky pho. Příchuť umami, typickou pro vývar této slavné polévky, imitují tradiční vietnamské bylinky. Recepturu prý sládek ladil celé 3 měsíce. A podle jeho slov nejde jen o marketingový tahák, ale opravdu dobré pivo.

Největší boom však mikropivovary zažívají v Saigonu, kde vznikají jako houby po dešti. Heart of Darkness, Pasteur Street Brewing Company (PSBC) nebo East West Brewing jsou nejznámější a dá se říci, že i nejúspěšnější producenti. PSBC dokonce získal zlatou medaili v kategorii čokoládových piv na světovém klání World Beer Cup v roce 2016.

Jasmínová IPA, kávový Porter nebo irský Stout jsou jen malou ukázkou toho, co dnes můžete ve Vietnamu ochutnat. Nejde však o žádnou levnou záležitost. Za malý taster v objemu 150 ml zaplatíte většinou přes 50 000 vietnamských dongů a za pintu od 150 000 výše. I to je jeden z důvodů, proč si craft beer cestu k chuťovým pohárkům Vietnamců hledá zatím pomalu.

Česká pivní stopa ve Vietnamu

Přes 20 let se ve Vietnamu vaří pivo z žateckého chmele a českého sladu. Průkopníkem českého piva ve Vietnamu je Ngo Hong Chuyen. V 80. letech studoval v bývalém Československu, kde si také české pivo oblíbil. A začátkem 90. let začal české pivo do Vietnamu dovážet. Ale nezůstal jen u toho. V roce 2001 přidal i malovýrobu piva vařeného podle české receptury, se kterou mu pomáhal i sládek z plzeňského Prazdroje. Na rozdíl od konkurenčních minipivovarů, které navštěvují hlavně expati a turisté, sem chodí ve velkém také Vietnamci. Když se jich zeptáte proč, často vám odpoví: “Protože to pivo je jednoduše skvělé a není tak drahé, jako vietnamské ejly.

Pan Chuyen se také dočkal ocenění, v podobě čestné funkce honorárního konzula. A český konzulát sídlí právě zde. Konzulární pracovníci  z hanojského velvyslanectví proto několikrát do roka úřadují oficiálně v hospodě.


Pokud se chystáte do Vietnamu, určitě doporučuji zařadit návštěvu pivnic i pivovarů do plánu cesty. Poznáte trochu jinou pivní kulturu a současně se vám podaří objevit opravdu skvělá piva.

Jak si vychutnat bia hoi nejlépe? Uprostřed chodníku na plastové židličce. Jak si vychutnat bia hoi nejlépe? Uprostřed chodníku na plastové židličce. Ejly z Pasteur Street Brewing Company patří k nejlepším ve Vietnamu Ejly z Pasteur Street Brewing Company patří k nejlepším ve Vietnamu Teplé pivo a kyblík ledu. Vietnamská pivní kultura. Teplé pivo a kyblík ledu. Vietnamská pivní kultura. Hanojská IPA z pivovaru Furbrew Hanojská IPA z pivovaru Furbrew Hanjoská bia hoi nalévárna Hanjoská bia hoi nalévárna

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používání tohoto webu s tím souhlasíte.

Rozumím